poniedziałek, 3 listopada 2014

GULASZOWA A'LA STROGONOW

Aromatyczna i rozgrzewająca. 
Idealna na chłodne dni. 
Pikantna i treściwa. 
Zupa gulaszowa. 
Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. 
Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak, 
a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora 😊



Składniki:
  • 80 dkg schabu (ew. mięsa od łopatki, karkówki, szynki)
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • papryka ostra mielona
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • bulion warzywny


Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim kolejno mięso, a następnie cebulę i posiekany czosnek. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna 😉 Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką.







Zupa na jesień