środa, 1 października 2014

BELLINI CZYLI BRZOSKWINIOWY KOKTAJL

Coś dla miłośników ... nie tyle alkoholu, co brzoskwiń:))
Bellini to pyszny koktajl z brzoskwiniowym purre i winem musującym prosecco (w oryginale) lub z innym dobrym winem musującym. 
Ten typowo letni koktajl kojarzy mi się z latem, słońcem. 
Wspaniale muska nasze kubki smakowe i wprowadza w iście szampański nastrój ...
U progu jesieni ... wciąż wspominając lato zapraszam na 
brzoskwiniowy koktajl.
Zdjęcia robione telefonem niestety nie oddają w pełni słonecznego koloru tego pysznego napoju.




Składniki:

  • brzoskwinie - najlepiej świeże, jeśli nie ma możliwości nabycia - z puszki
  • 1-2 łyżeczki syropu brzoskwiniowego lub malinowego dla nadania koloru
  • schłodzone wino musujące
  • cytryna
  • cukier


Wykonanie:

Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, kroimy na kawałki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny (żeby nie ściemniały). Równie dobrze możemy wykorzystać brzoskwinie z puszki. Kawałki brzoskwiń blendujemy wraz z syropem brzoskwiniowym lub odrobiną soku brzoskwiniowego, jeśli używamy brzoskwiń z puszki. Mus przelewamy do shakera i uzupełniamy musującym winem w proporcji 1/4 zmiksowanych owoców i 3/4 wina.
 Nalewamy do wysokich kieliszków.




Smaczna Jesień