poniedziałek, 29 września 2014

GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI

Kocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki  i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa. Asia przemyciła je w bardzo fajny sposób do swojej pomidorówki ze świeżych pomidorów, a ja powielam jej pomysł :)) Zupa przyrządzona w ten sposób jest gęsta i  aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :))




Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • młody por
  • 3 puszki pomidorów w sosie własnym
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka papryka
dodatkowo: u mnie 100g ryżu
łyżka kwaśnej śmietany 12%


Wykonanie:


W garnku ( mój 3 l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa są już bardzo miękkie wyjmujemy je, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i podobnie jak pomidory - blendujemy. Do zupy dodajemy opłukany ryż i przyprawy: sól, pieprz, paprykę, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarł nam do dna garnka. Kiedy ryż jest już miękki do zupy przekładamy zblendowane warzywa, co rewelacyjnie zagęści zupę i dodatkowo nada jej nieco inny smak. Całość mieszamy - ja dodatkowo dodałam łyżkę śmietany, a całość posypałam posiekaną natką pietruszki.