sobota, 6 września 2014

KURCZAK NA RYŻU

Szybko, łatwo i pożywnie :))
Wszystkie składniki myk - na blaszkę i do piekarnika. 
Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ...

Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 torebki ryżu
  • 4 szklanek wody
  •  2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka

Wykonanie:


Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy.