czwartek, 4 września 2014

JEŻYNOWY SORBET

Przepis na ten pyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie  ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie.
 Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :))



Składniki:
  •  400 ml wody
  •  250 g jeżyn
  •  1 cytryna
  •  125 g naturalnego jogurtu bez cukru
  •  200 g cukru


Przygotowanie: 

Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.