wtorek, 19 sierpnia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA

Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam  TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) 
Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. 
Z chęcią będę wracała do tego przepisu :))


Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • ok. 600 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 30 dag małych pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka

Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia.  Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab  kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy  pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.



 Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).









Warzywa psiankowate 2014