wtorek, 12 sierpnia 2014

PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ

Uwielbiam domowy paprykarz. 
Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te walory smakowe! 
Zawsze robię duży słoik i trzymam w lodówce cały tydzień. 
Tym razem pokusiłam się o zastąpienie ryżu (poprzednia wersja z ryżem TUTAJ) -  białą kaszą gryczaną niepaloną - najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza niż kasza palona i smakuje mi bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie!



Składniki:
  • 2 makrele wędzone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szkl. kaszy białej gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • olej


Wykonanie:

Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę obieramy z ości . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Warzywa i makrelę przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowaną kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.