środa, 6 sierpnia 2014

OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ


Delikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. 
Nic dodać - nic ująć. Pychota!


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
  • koperek


Wykonanie:

Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem.