wtorek, 5 sierpnia 2014

COŚ NA KĘS CZYLI WĄTRÓBKI Z BOCZKIEM

Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek. 
Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.





Składniki:
  • 15 szt wątróbek drobiowych
  • 15 cienkich plasterków boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej


Wykonanie:

Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki, lekko je rumieniąc. Następnie zdejmujemy z patelni, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Każdą zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st ok 10-15 minut.





RAFAELLO BEZ PIECZENIA

Połączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. 
Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć.
I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.
Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka 😊 W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.
Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? 😉



Składniki: (u mnie foremka 21cmx31cm)

  • 0,5 l mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób wykonania:




Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część mleka zagotowujemy z resztą cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka).

Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem.
Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto.