niedziela, 3 sierpnia 2014

PULPETY Z SZYNKI W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM

Bardzo lubię gotowane pulpety, bo zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. 
Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki oraz fajny kawałek chudej szynki.
Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe 💗
Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki!


Składniki:
  • 600 g szynki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść żółtej fasolki
  • koperek
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18%
  • posiekany koperek


Wykonanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy masę. Jeśli nie lubimy bardzo "ścisłych" pulpetów do masy dodajemy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. W garnku zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy koperkiem.