wtorek, 22 lipca 2014

GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ

Gulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad. 
A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. 
Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. 
W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :))




Składniki:

  • 1kg wątróbki
  • 3 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej
  • natka pietruszki



Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz pieprzem, podlać wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.