czwartek, 17 lipca 2014

FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO

Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę. 
Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań. 
Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół i dodaję 1/3 puszki groszku.



Składniki:

  • żółta fasolka szparagowa
  • marchew
  • groszek
  • czubata łyżka masła
  • płaska łyżka mąki
  • sól
  • cukier


Wykonanie: 


Marchew obieramy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy marchew i fasolkę, zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej wody przekładamy z powrotem marchewkę, fasolkę oraz odcedzony groszek konserwowy. Zagotowujemy całość. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy  koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa.