wtorek, 15 lipca 2014

ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM

Smażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) 
Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. 
Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ...
 Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu. 
I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam. 
I przywołałam kolejny raz wspomnienia. 
Domu. 
Rodziny.
Najbliższych.




Składniki:

  • 800g żeberek mięsnych
  • 3 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • ostra papryka
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy



Wykonanie: 


Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one  od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby mięso przeszło przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek podsmażyć posiekane cebule (ok 5 minut) po czym wlać na patelnię 1,5szkl wody, wymieszać z cebulą i całą zawartością patelni zalać nasze żeberka. Do naczynia z mięsem wrzucić liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości żeberek). Podawać z ziemniakami lub grubą kaszą.