wtorek, 1 lipca 2014

TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Uwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich makaronów o zaskakującym wyglądzie.
 Ostatnio odkryłam trofie. 
Trofie to uroczy makaron rodem z włoskiej Ligurii. 
Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja.
Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym.



Wykonanie:
  • 1 op makaronu trofie (400g)
  • 800g schabu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 100g pieczarek
  • 2 cebule
  • odrobina tymianku
  • śmietana 18%
  • olej
  • bulion

Wykonanie:


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).
Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.