Uwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich makaronów o zaskakującym wyglądzie.
Ostatnio odkryłam trofie.
Trofie to uroczy makaron rodem z włoskiej Ligurii.
Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja.
Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym.
Wykonanie:
- 1 op makaronu trofie (400g)
- 800g schabu
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- 100g pieczarek
- 2 cebule
- odrobina tymianku
- śmietana 18%
- olej
- bulion
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).
Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.