poniedziałek, 30 czerwca 2014

CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI

Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni-  mus czekoladowy. 
Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie. 
Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. 
Polecam gorąco!



Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Na ciasteczkowy spód:
  • 100g herbatników (ja miałam belvita)
  • 70 g rozpuszczonego masła
Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki.

Czekoladowa pianka:

  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody 
+ ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji)
+ słoik wiśni drążonych

Wykonanie:


Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do  wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia.  W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem  wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę oraz cześć startej czekolady i odsączone wiśnie. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin  do lodówki w celu stężenia.