niedziela, 29 czerwca 2014

KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM

 Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywno-drobiowym bulionie (uważam, że do takiej zupy nie jest konieczne tłuste mięso). 
Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! 😍


Składniki:
  • pół kalafiora
  • pół brokuła
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • 5 skrzydełek drobiowych
  • sól
  • śmietana 12%
  • koperek
  • 100g ryżu

Wykonanie:

Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego i skrzydełek gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy je na talerz,a bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy w tym momencie warzywa, które nie wymagają długiego gotowania czyli kalafior i brokuł podzielony na różyczki.  Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem.
Do mojej zupy trafia na koniec obrane mięsko ze skrzydełek i pokrojona marchewka.