środa, 25 czerwca 2014

SEROWY KRUSZAWIEC

Ciasto podobne trochę smakiem i wyglądem do popularnego kruszawca (zwanego też pleśniak, skubaniec)  różniące się od niego jedynie warstwą serową. 
Bardzo smaczny przekładaniec.
 Nie mocno słodkie z orzeźwiającą warstwą dżemu z czarnej porzeczki. 
Długo zachowuje świeżość i najsmaczniejsze jest właściwie na drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ...  oczywiście jeszcze ciepłe :-( 
W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta .... 



Na ciasto: (blacha o wym. 21cmx31cm)

  • 3 szklanki mąki
  • 1k. Kasi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 płaskie łyżki kakao
Na masę serową:
  • 1/2 kg sera
  • 4 jajka
  • 1/2 KASI
  • 1/2 szklanki cukru

Na masę różową:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy bez cukru



Wykonanie: 



Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.
Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.
Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.
Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na ser - różowa piana z ubitych białek i całość kończy ciemne ciasto starte na tarce.
Pieczemy w 180st ok 60 minut (do suchego patyczka)