wtorek, 24 czerwca 2014

ZUPA GOŁĄBKOWA

Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą. 
Są warzywa, są pomidory, jest mięso mielone ... 
Smaki bardzo fajnie się komponują.
Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku 😎
Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna.




Składniki:
  • 1/2 młodej kapusty
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów w sosie własnym 
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100g ryżu
  • 400g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki. Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać  szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem.