czwartek, 19 czerwca 2014

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ, KUKURYDZĄ I ZIELONYM OGÓRKIEM

O tej porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania 
jej w postaci surówki.
 Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :)


Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała puszka kukurydzy (200g)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka majonezu

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy na ok 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy, szczypior kroimy. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, odrobina cukru oraz majonezem. Mieszamy, chłodzimy w lodówce przed podaniem.