środa, 18 czerwca 2014

KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI


Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu. 
Dodatek uprażonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! 😎



Składniki:
  • 3 udka z kurczaka 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 800 g świeżego szczawiu (ew. ze słoika)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana słodka 18%

do posypania: 
  • uprażone pestki dyni (czyli podsmażone na suchej patelni ok 10 minut)
  • jajka

Wykonanie:

Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i ugotowanym jajkiem pokrojonym w kostkę.