czwartek, 5 czerwca 2014

SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM

W kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz". 
Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka. 
Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. 
Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!



Składniki:
  • 500 g fileta z łupacza
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • majeranek
  • sok z cytryny
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy: w mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać.

Składniki na sos:
  • 1/2 szkl śmietany - u mnie  12 %
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szkl bulionu
  • 1  łyżka mąki
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonania:
W  garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie  wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy  śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Sosem polewamy rybę.