środa, 4 czerwca 2014

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem,   ... i domem rodzinnym 😍
Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. 
Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ...

I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam 




Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • pasek chudego boczku 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła


Wykonanie:

Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu, a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. W międzyczasie na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy do zupy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.