poniedziałek, 2 czerwca 2014

TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM

Jak tylko zobaczyłam na blogu Z Cukrem Pudrem te chlebki, wiedziałam, że przyjdzie na nie czas :)) 
Przypadł mi bardzo do gustu niecodzienny sposób podania kurczaka, dowolność przypraw, no i sam pomysł na przekąskę. 
Chlebki na blogu Ewy wyglądają bardzo apetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne!
Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i  papryki: czerwonej i żółtej.
Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie. 




Składniki na ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 0,5 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
  • 3 małe filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • mała puszka kukurydzy
  • 100g sera żółtego
  • przyprawa meksykańska
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • ketchup do posmarowania chlebków


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy  gładkie ciasto - podsypując mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. 
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą.


Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi.



Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.
Zjadamy ciepłe ... :))