poniedziałek, 26 maja 2014

PĄCZUSIE ŁYŻKĄ KŁADZIONE (NA SERKU HOMO)

Małe, puszyste pączusie robione z serka homogenizowanego. 
Robi się je dosłownie 30 minut (łącznie z czasem smażenia), tak więc oprócz tego, że są pyszne, nie są też czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera.
 Obtoczone mgiełką cukru z cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe 😋 rozpływają się w ustach, a ręka sięga po kolejnego... i kolejnego 💃😉
 Dla mnie ważną rzeczą jest również fakt, że pączusie praktycznie nie wpijają tłuszczu! 
Polecam wszystkim, którzy jeszcze nigdy ich nie robili 😊




Składniki:

  • 600g serków homogenizowanych waniliowych
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 całych jajek
  • 500g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

Do smażenia

smalec - 4 kostki po 200g


Do posypania:

drobny cukier wymieszany z odrobiną cynamonu


Wykonanie:


Serki mieszamy rózgą z całymi jajkami i szczyptą soli. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty namoczoną w gorącym oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza 😊
Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon).



A.D. 2017  ❤ 🍩 ☕