czwartek, 22 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z WODY

Sezon na młodą kapustę w pełni. 
Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne.
tak przyrządzona kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!!




Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • sól
  • plaska łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • bułka tarta



Wykonanie: 




Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy. Kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki bułki tartej, kiedy lekko się zrumieni dodajemy czubatą łyżkę masła. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowaną kapustę, polewamy zrumienioną bułką.