poniedziałek, 19 maja 2014

KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ

Leczo to jedno z naszych ulubionych jednogarnkowych dań. 
Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i kiełbaski.  
Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Super smakuje  jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet ... jeśli to miałby być środek lata 😊



Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 papryka zielona
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 200g pieczarek
  • 3 kiełbasy toruńskie
  • smalec
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym smalcu na głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę i pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę wody i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa są odpowiednio miękkie (ale broń Boże rozgotowane) oraz oceniamy walory smakowe :) Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.