poniedziałek, 12 maja 2014

POWIEW WIOSNY CZYLI KREM ZE SZPARAGÓW

Nie lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.
 Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna! 

Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ...




Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe
  • 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny grecki - do smaku
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.