piątek, 18 kwietnia 2014

KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK

Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli 
oraz brązowymi pieczarkami. 
Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :) 
Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej?




Składniki: 
  •   700 g karkówki b/k
  •  350 g brązowych pieczarek
  •  2  duże cebule
  •  przyprawa do karkówki
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  •  1 łyżka śmietany 18%
  •  sól, pieprz,
  •  ziele angielskie,
  •  liść laurowy
  •  granulowany czosnek, 
  • słodka papryka 
  • majeranek
  • łyżka oleju lub oliwy

Wykonanie: 

Karkówkę pokroić w plastry ok 1cm każdy.  Posypać z obu stron  przyprawą do karkówki, majerankiem,słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki.
Pieczarki  umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. 
W  garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem).
Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku 
Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować.