poniedziałek, 14 kwietnia 2014

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM

 Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :( 
Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :) 
Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz. 
I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny.




Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 1 całe jajko
  • 250ml gorącej wody

Na nadzienie:
  • kostka białego sera (200g)
  • 250g mrożonego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy  po ugotowaniu będzie miękkie.
Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)

 ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone 
z wody :)