niedziela, 6 kwietnia 2014

KOKOSOWE CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH

          Przepis na to ciasto wpadł mi w oko już ... ho hoo daawno temu. 
             I czekał sobie kilka lat spokojnie w starym zeszycie na swoją kolej,
                                                              żeby go wypróbować 😉
        I się doczekał. Szczególnie intrygowała mnie masa jogurtowa: 
         jaka wyjdzie? Okazało się, że obawy moje były zupełnie niesłuszne ...                                                          ciasto jest bardzo smaczne! 
                 Masa jogurtowo-kokosowa delikatnie kwaskowa, przełamana          słodkim dżemem z czarnej porzeczki ... do tego sypka maślana kruszonka.       Polecam jedynie po wystudzeniu dobrze schłodzić ciasto w lodówce, 
                               bo warstwa jogurtowa nie jest mocno sztywna, 
                                                         chociaż kroi się ja bez problemu. 
           Podobno w oryginalnym przepisie zamiast jogurtu jest śmietana, 
                                     ale ... ja  nie zamieniłabym składników 😉
               Bo jak przyjemnie jest bez wyrzutów sumienia sięgnąć 
                   po drugi kawałek myśląc: przecież tam jest tylko jogurt! 😋
                                                      



Składniki na ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć ze sobą najlepiej przy pomocy malaksera lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia.

Składniki na masę jogurtową:
  • 3 op.  jogurtów  (u mnie jogurt grecki po 400g każdy)
  • 250g drobnych wiórków kokosowych 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • aromat waniliowy
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
Ponadto: 
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g)


Wykonanie:

Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto (wcześniej przygotowane) wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować dżem. Wyłożyć dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta.  Na dżem wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego :)