niedziela, 30 marca 2014

KIESZONKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

Małe filety drobiowe z niespodzianką zadowolą nawet najbardziej wymagających.
 Jako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego: brokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów... 
Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:))




Składniki na 4 kieszonki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka


Do panierowania:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej


Wykonanie:

Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała tzw"kieszonka". Robimy to ostrożnie, w grubszej części fileta nie będzie problemu, trochę trudniej nacina się cieńszą część piersi. Każdą kieszonkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką (także i w środku kieszonki). Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Poszatkowana cebulę szklimy na oleju, dodajemy starte na oczkach pieczarki oraz pokrojona w kostkę paprykę. Solimy, pieprzymy i podsmażamy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie wyjmujemy kieszonki z lodówki i w miejsce nacięcia nakładamy farsz. Każdy filet panierujemy w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia po czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z ziemniakami albo ryżem z dodatkiem ulubionej surówki.