środa, 26 marca 2014

COMEBACK CZYLI JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM

 Bardzo lubię takie odgrzebywane stare i proste przepisy, które już niestety pomału wypierane są z większości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. 
Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... 
Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany  uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! 
Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy!



Składniki na sos:
  • bulion (ew. kostka rosołowa)
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka mąki
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • koperek

4 jajka (na 2 osoby)

Wykonanie:

 
Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i  kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką.