czwartek, 20 marca 2014

PYCHOTKA

Przepis na Pychotkę znalazłam TUTAJ i od razu dodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania. 
Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby 💪
Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. 
Posypałam je w zamian płatkami migdałów.
 A teraz moje odczucia co do efektu końcowego.
 Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite :( i ciężkie chociaż w smaku ok. Może to za sprawą dodanej coli? 
Nie powaliło mnie, chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" 😉
Kremik za to rewelacja! 
Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ... 
Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" 😊



Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16)
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml coca-coli
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka

Wykonanie:
 
Przygotować 2 miski. W jednej  wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.

Składniki na krem:
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 kostka margaryny (u mnie Kasia)

Wykonanie:

Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem - cukru już nie dodajemy. Następnie zagotowujemy 1 litr wody i na wrzątek wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy margarynę dodając po łyżce budyniu.


Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.