środa, 12 marca 2014

BABKA W SEROWO-KOKOSOWE KROPKI

Pomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował 😊
Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. 
Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy. 
Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek 💗
Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA



Składniki:

Na białe kulki:

  • 25 dkg sera białego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek kokosu
Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl, mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:


Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie  mleko i olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub kaszą manną. Na dno foremki wykładamy część ciasta. Na ciasto układamy twarogowe kulki, przykrywamy je kolejną warstwa ciasta i znowu kulki - i ciasto, aż do wyczerpania składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 55min.