wtorek, 4 marca 2014

SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) 
Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ...
Uczta dla podniebienia :))

 
 
Składniki:

  • 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości
  •  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików)
  • 1 duża cebule 
  • sól, 
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  •  jedna płaska łyżka mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy, podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz i zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Jeśli wody jest zbyt mało i nie przykrywa mięsa uzupełniamy bulionem.  Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie  rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.