czwartek, 27 lutego 2014

BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU

Rolada z boczku nie należy do ... najbardziej dietetycznych, dlatego serwuje ją niezbyt często. 
Jednak mimo kaloryczności, uważam, że i tak jest o niebo zdrowsza niż wszelakie sklepowe mięsne wynalazki. Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek. 
Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą.  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą, szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami.



Składniki:
  • ok 1 - 1.30 kg boczku surowego bez skóry 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
Wykonanie:


Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą). Płat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę.  Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Do środka, na cały płat boczku nałożyć pokrojoną cebulę i czosnek. 
Mięso zwinąć  ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić  do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.5 h w temperaturze 185 st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki 😍





 

Domowy Wyrób