środa, 26 lutego 2014

OGÓRKOWA Z RYŻEM I ŚMIETANĄ

Rewelacyjna zupa szczególnie na chłodniejsze dni. 
Dodatek ryżu zamiast tradycyjnych ziemniaków sprawia, że jest delikatna, chociaż wyraźnie kwaskowa.
Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które  często zabielam śmietaną 😊




Składniki:
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2  marchewki
  • 1  pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 60 dkg żeberek wieprzowych
  • 1/2 szkl. soku od ogórków
  • koperek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • ok 100-150g ryżu

    Wykonanie:

    Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, lekko osolić i gotować ok 20 minut. Podczas gotowania zszumować. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do garnka z gotującymi się żeberkami. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek  i  gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz  wypłukany ryż. Gotujemy, aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową). Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy zielony koperek oraz obrane i pokrojone mięso z żeberek.