wtorek, 25 lutego 2014

PIKANTNY SOS BOLOGNESE

Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu. 
Mój domowy sos bolognese jest pyszny! 
Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). 
Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy
 go jeszcze z apetytem na kolację 😉



Składniki:
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 250g mielonej wołowiny
  • 50g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • olej

Wykonanie:


Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje.
Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem.