piątek, 21 lutego 2014

MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI

Krychana  marchew to potrawa wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw.  
Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym. 
Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi.
 Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).
 Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne.



Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 200g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju

Wykonanie:


Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na  kawałki. Gotować w lekko osolonej razem  wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.