wtorek, 18 lutego 2014

INDYCZE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Bardzo lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także  zdrowe i niskokaloryczne. 
Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie. 
Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ...  gotowanych klopsików. 
Wynikiem jest . .. pyszna i  prosta obiadowa klasyka 😎


Składniki na klopsiki:
  • 400g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • koperek
  • sól, pieprz
  • odrobina słodkiej papryki
Na sos:
  • bulion warzywny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przecier pomidorowy
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • koperek


Wykonanie:

Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.


Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki.
Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy do smaku sól, pieprz, odrobinę cukru (wszystko zależy od tego jaki mamy przecier, czasem jest dość kwaśny i trzeba lekko złamać kwasowość cukrem). W miseczce rozrabiały łyżkę mąki w 1/3 szkl. zimnej wody i wlewamy na gotujący się sos. Mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Na koniec zabielamy nasz sos śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną sosu. Posypujemy koperkiem. Przekładamy klopsy do gorącego sosu.