poniedziałek, 17 lutego 2014

SURÓWKA Z PEKINKI, MARCHEWKI I PĘDÓW BAMBUSA

 Kolejna odsłona surówki z pekinki - tym razem wzbogacona o moje ulubione pędy bambusa. 
Surówka i ich udziałem jest pysznie chrupiąca i ma zdecydowanie bogatszy, lekko egzotyczny smak. 
Pokuśmy się więc dodawać je nie tylko do popularnej "chińszczyzny" :)) 
bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie.




Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonego długiego ogórka
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • szczypiorek


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na oczkach, ogórek kroimy w kostkę, pędy bambusa odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru oraz jogurt i majonez. Ilość jogurtu i majonezu zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie boimy się kalorii można surówkę zrobić tylko z majonezem. Całość posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem albo inną zieleninką (koperek, natka) i chłodzimy w lodówce ok 1/2h.