sobota, 15 lutego 2014

CYNAMONOWE BUŁECZKI

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu. 
Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia. 
Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.
 Bułeczki są pyszne szczególnie  ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie.

Składniki : (na średnią tortownicę)
  •  30g drożdży ,
  •  1/4 szklanki cukru, 
  • 3-3,5 szklanki mąki, 
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • szczypta soli,
ponadto do obtoczenia bułeczek:
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka roztopionego masła

   
Wykonanie: 
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze  wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
 Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.