środa, 12 lutego 2014

KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM

 Pokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet, tv, prasa ... 
Nie musimy darzyć wielką miłością od razu wszystkich gatunków kaszy :) 
Ja osobiście najmniej przepadam za gryczaną 😢, ale staram się za to jeść jak najczęściej jęczmienną i jaglaną. 
Ta ostatnia "odkopana" znowu po latach stała się ostatnio bardzo modna. 
I dobrze 👍
Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie 😉


Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • łyżka mąki
  • koperek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

 Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy  w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie koperkiem.

Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą.