czwartek, 16 stycznia 2014

PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI

Przepis na ciasto pochodzi z  TEJ  strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest. 
Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.
 Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :)



Składniki:
  • ok 250-300g borówek
  • 1 mała puszka (200g) mandarynek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)

Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.


 Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu - popudrować cukrem pudrem.