niedziela, 12 stycznia 2014

RYŻ Z WARZYWAMI

 Ryż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. 
Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. 
Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.


Składniki:
  • 1  szklanka białego ryżu
  • 2  szklanki bulionu drobiowego
  • dowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy)
  • 4 łyżki oleju 
  • sól


Wykonanie:

 
Wypłukać i osuszyć lekko ryż. W garnku rozgrzać olej, dodać ryżpodsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie
podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia)  kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody.