sobota, 4 stycznia 2014

JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Kasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-) 
Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna. 
Staram się zastępować nią jak najczęściej  ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki. 
Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. 
Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę.



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka  (bez skóry)
  • 2 udka (bez skóry)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 gł. małej kapusty
  • 1 mały seler
  • po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
  • mała cebulka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pół szkl. kaszy jaglanej
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce  dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i  wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki.