czwartek, 2 stycznia 2014

MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ


 Chyba wszyscy lubimy naleśniki. 
Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je,  jako drugie danie obiadowe, podając  z powidłami, cukrem lub serkiem. Pięknie prezentują się również naleśniki ze śmietaną i czekoladą ale my nie lubimy takiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji  naleśników i robię je z mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w czekoladowe paski :))) 
Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta.


Składniki:
  • 1szkl mleka
  • 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Nadzienie serowe:


  • 200g sera ricotta
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • odrobina cukru waniliowego
  • otarta skórka ze sparzonej cytryny
  • 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki
Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.

Wykonanie naleśników:

Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon.