piątek, 10 października 2014

KLASYCZNE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

Bardzo lubię naleśniki  z jabłkami ... po kuchni rozchodzi się wtedy słodki zapach przysmażanych jabłek i robi się od razu tak jakoś domowo 😍
Bo dla mnie dom to właśnie wszelkie  kuchenne zapachy. 
Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia 
domu mojej Babci... 
Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień 
Babcia kładła na gorących kręgach jabłka. 
Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy smażę naleśniki z jabłkami 💓




Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • ok 1 szkl  mleka
  • ok 1 szkl gazowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru 
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 2 (najlepiej lekko kwaskowe) jabłka

Wykonanie: 


Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość oleju minimalna. Po usmażeniu posypujemy cukrem. Zjadamy ciepłe.





4 komentarze: