czwartek, 21 sierpnia 2014

PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU

Dla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :))
Lubią je i dzieci i dorośli, a wariacji na temat takich placuszków są tysiące! Można je robić równie dobrze na maślance jak i jogurcie. 
Podawać można też na wiele sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą. 
Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :))
Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami.


Składniki:
  • ok 400 g. mąki
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 400 g. obranych jabłek
  • olej


Wykonanie:

Jabłka pokroić w drobną kostkę.  Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy na gładką masę.  Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ,następnie dodajemy pokrojone jabłka.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron.  Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. ja przyrzadzalam podobne kotleciki tylko na maslance

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki,mniam,mniam.Uwielbiam,byly wyśmienite.Ewa

    OdpowiedzUsuń