Dla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :))
Lubią je i dzieci i dorośli, a wariacji na temat takich placuszków są tysiące! Można je robić równie dobrze na maślance jak i jogurcie.
Podawać można też na wiele sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą.
Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :))
Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami.
Składniki:
- ok 400 g. mąki
- 1 cukier waniliowy 16g
- łyżka cukru
- 2 jajka
- 0,5 l zsiadłego mleka
- 400 g. obranych jabłek
- olej
Wykonanie:
Jabłka pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ,następnie dodajemy pokrojone jabłka.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
ja przyrzadzalam podobne kotleciki tylko na maslance
OdpowiedzUsuńPlacuszki,mniam,mniam.Uwielbiam,byly wyśmienite.Ewa
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :-)
Usuń