Bardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami.
Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :))
Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-)
- 2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200g ryżu
- 200g pieczarek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ostra i słodka papryka
- sól, pieprz
- olej
- bulion
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu, aż cały bulion się wchłonie. Jeśli bulion się wchłonie, a ryż nie będzie jeszcze dostatecznie miękki podlewamy go kolejną porcją bulionu, robimy tak, aż do momentu, kiedy ryż uzyska właściwą konsystencję. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną z zalewy fasolę. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
uwielbiam takie obiady i bardzo często robię ich różne odmiany, za każdym razem smakują rewelacyjnie! to wręcz niesamowite, że ryż/kasza z warzywami może smakować tak obłędnie...:)
OdpowiedzUsuń